Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Forum - Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
| Najnowszy komentarz w tym wątku | |
Witam, mam 20 lat mój okres był regularny ale zawsze co dwa miesiace. Czasami między nimi wystepowały plamienia. Lekarzowi się to nie podobało i przepisał mi cilest. Brałam go przez 6 miesięcy. Po odstawieniu tabletek a było to 2 lutego dostałam okres który skonczył się 15 lutego. Od tego dnia mój okres się nie pojawił. Myślałam ze jestem w ciązy poszłam do lekarza i niestety... Dowiedziałam się że terapia hormonalna zawiodła i według niego mam podejrzenie PCO. Mam skierowanie go ginekologa-endokrynologa. Ide do niego jutro. Jestem szczupła, nie mam żadnych problemów z nadmiernym owłosieniem. W USG moje endometrium wygladało tak jakbym była świezo po okresie. Cieńkie jak papier. Na skierowaniu mam 'wtórny zanik okresu'. Czy dobrze rozumiem: narazie potrzebne mi są badania hormonów? Kiedy zapada decyzja o laparoskopii? Na jakiej podstawie lekarz sugeruje szybsze planowanie rodziny? Czy biorąc pod uwage moją sytuacje powinnam się zacząć martwić? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź edytowano: 16-04-2012, 11:51 | |
czy jest on takpoważny jak "wszędzie" jest opisywany? ... czy rzeczywiście tak trudno zajść w ciążę? .. nie planuje jej jeszcze, ale bardzo maże aby mieć dziecko w przyszłości ... czy jeśli uda się zajść w ciążę to czy jest ona bardzo zagrożona? Lekarz zapisał mi na razie SPIRONOL .. niby na cerę- bo fakt mam z nią problem od jakiegoś czasu, chciał mi też przypisać tabletki antykoncepcyjne, ale niestety (stety?) nie mogę ich brać ponieważ biore leki przeciwpadaczkowe .. w ogole ska się to wzieło- wcześniej jak byłam na badaniach to lekarz nic nie zuwazył (?) ... nie wiem co mam myśleć, a martwie się jednak bo nie mailam nigdy z tym do czynienia i nei wiem czego się spodziewać itp. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy Oddano 2 głosy |
![]() Gość | Skąd się bierze zespół pco? Tego nikt nie wie, naukowcy nad tym pracują. Leczenie, niestety wyleczyć się tego nie da, jest to choroba na całe życie i pozostaje mieć tylko nadzieje, że naukowcy coś mądrego wymyślą. Czy jest poważne, owszem. Jeżeli chodzi o zajście w ciążę, to bywa różnie. Są kobiety, które już w pierwszym, drugim cyklu zachodzą w ciążę. Ale są i takie które starają się latami. Jeżeli nie masz problemów z prolaktyną, to nie powinno być tak źle. Pamiętaj jednak o tym, że u kobiet z pco po 25 roku życia płodność gwałtownie spada i trudno jest później zajść w ciążę, co jednak nie oznacza że jest to nie możliwe. Jeżeli kiedykolwiek usłyszysz od lekarza "z pco to pani w ciążę nie zajdzie, a jak pani zajdzie to i tak pani poroni" to od razu zmień lekarza. Dobrze jest się leczyć u ginekologa-endokrynologa. Lekarz chciał przepisać Ci tabletki antykoncepcyjne ponieważ oszczędzają one jajniki i dzięki temu nie zalegają na nich następne pęcherzyki. Jak już będziesz chciała zajść w ciążę zapewne dostaniesz leki indukujące owulację, leczenie może też skończyć się na laparoskopii, albo resekcji klinowej. Kobiety z pco w ciąży bardziej od innych kobiet "są podatne" na poronienia dlatego też często otrzymują od lekarza leki podtrzymujące ciążę. Na koniec dla pocieszenia napiszę Ci, że po urodzeniu dziecka większość klopotów związanych z pco kończy się, jednakże nie oznacza to, że się z pco wyleczyłaś, bo się nie da, ale nie będzie ono już dawać objawów. Pozdrawiam! Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos Oddano 1 głos |
ja bym powiedziala ze plodnosc po 25 moze i spada ale nie gwaltownie, gwaltownie to moze po 30. dagps Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | dagps po 30 to gwałtownie spada zdrowej kobiecie, a my niestety pcowiczki nie jesteśmy zdrowe i u nas płodność gwałtownie spadać zaczyna po 25 roku życia. Niestety jest to prawda, choć przykra. Czytałam o tym w artykule prof, który szuka przyczyny pco. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | masz gdzies ten artykuł? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
cześciowo sie uspokoilam, ale z tym gwaltownym(?-jak bardzo?) obnizeniem plodnosci po 25 roku ..to ..echh .. ja mam 23 .. a nei wiem czy ten rok czy dwa pozwola na unormowanie i ustabilizowanie zycia na tyle aby móc myslec o dziecku .. ja tez bym prosila o ten artykol jesli mozna ... moj adresik to www.duszyczka82@op.pl Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Dziewczyny przykro mi, ale nie mam tego artykułu. Natknęłam się na niego jak szukałam jakis czas temu informacji o pco, bo mój lekarz jest bardzo ograniczony jeżeli chodzi o wytłumaczenie czegoś. Obiecuję, że jutro poszukam i jak znajdę to Wam prześlę. Z tym spadkiem płodności to jest tak, że jest to uzaleznione również od tego, jak długo macie pco. Ja mam dopiero 21 lat, a pco już od 10 lat, choć zdiagnozowane 3 lata temu. Mój lekarz już od roku namawia mnie na ciążę, bo wie, że będzie trudno, a póki jestem jeszcze młodziutka będzie troszkę łatwiej. Nie załamujcie się tym co napisałam, ale zwróćcie uwagę, że większość tych kobiet, które długo nie mogą zajść w ciążę z pco mają powyżej 25 lat, ok 30. Te młodsze do 25 lat często zachodzą po pierwszym, drugim cyklu starań. Ja zamierzam zacząć starania za ok półtora roku. Trzymam kciuki za Was! Jak znajdę jutro ten artykuł to prześlę, albo podam link. Pozdrawiam! Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | pocieszam sie tym ze mam wynik fsh ktory nienajlepszy ale jeszcze dajacy wiele szans, wiekiem bym sie tak scisle nie przejmowala, ze to akurat 25 albo 30 robi jakas roznice. ktos moze miec pcos dwa lata i miec gorsze wyniki a tym samym mniejsze szanse niz ty czy ja - pcos wg moich obliczen 9 lat, diagnoza od niecalego roku Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | mój lekarz też jest niezbyt wylewn co do informacji dokladniejszej .. aja niezbyt dociekliwa-neistety wygadania to ja nei posiadam w swej naturze ;P ... ja na razi enie mialam badan robionych zadnych hormonalncyh czy jak one się zwą(?) .. ale dopeiro kilka dni temu dowiedzialm sie o tym i teraz "zajadam" spironol .. może dopieor pozniej mi da jakies skierowanie cyz cos, choc fakt powiedzila ze aby mec pewnosc z eot pcos to trzeb azrobic dodatkowe badania .. ale nic wiecej nei dodal jesli chcialabym zrobić je na własną ręke (bo slyszalm ze mozna) : to jak one sie dokladnie nazywaja(?) Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | pewnie ci pani dr powie jakie mozesz zrobic badania - w 2-4 dniu cyklu fsh, lh, testosteron, prolaktyna, estradiol - to sa podstawowe - kazdy ok 25 zl, warto tez zrobic shbg ale to jest duzo drozsze badanie i nie wszedzie je robia. warto tez inne androgeny i tsh-hormon tarczycy. jesli masz klopoty z nadwaga albo w rodzinie byla cukrzyca to tez krzywa cukrowa i insulinowa - koszt prywatnie 120- 200zl. jak widzisz mnostwo tego, zeby potwierdzic pcos wystarczy te pierwsze 5, ale pozostale daja pewniejszy obraz. na 100% stweirdzic pcos mozna w laparoskopii dopiero. skoro jest ich tak wiele tych badan to jasne jest ze lekarz powinien ocenic ktore masz zrobic, ale lekarze nie daja skierowan na nie przewaznie, bo sa drogie. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |