Młode mamy
Forum - Młode mamy
Moja małą ma 11 miesięcy. Za poradą dentysty jeszcze przed ząbkowaniem zaczęłam jej przemywać dziąsełka, co pozwoliło spokojnie wprowadzić szczoteczkę. Jednak nie wydaje mi się żeby sama szczoteczka coś wyczyściła. Kiedy wprowadza się pastę do zębów? i jaką? |
Preferuje się wcześniejsze wprowadzenie pasty z fluorem w wyższym stężeniu (1000 ppm), nawet u dzieci po pierwszym roku życia. Wynika to z faktu, że dopiero pasta o wyższym stężeniu fluoru gwarantuje jego profilaktyczny wpływ na zęby, a przez to dodatkowo zabezpiecza delikatne ząbki dziecięce przed próchnicą. Jednak stosując pastę z fluorem u maluchów należy przestrzegać pewnych zasad: - nakładać niewielką ilość pasty (u dzieci, które nie potrafią płukać, ilość ta nie powinna być większa niż wielkość paznokcia najmniejszego paluszka dziecka), - wcierać pastę we włosie szczotki, aby dziecko jej nie połykało. Niektóre szczoteczki dziecięce mają specjalnie zaznaczony na włosiu obszar, pokazujący ilość pasty, która można nałożyć. Po szczotkowaniu należy zetrzeć z zębów dziecka resztki pasty wilgotnym gazikiem. Elmex Pasta dla dzieci 1-6 lat- bardzo dobra jest ta pasta choć nie wszystkie dzieci tolerują miętowy posmak. Jeśli Twoja córka lubi słodkości polecam Ci ORAL-B Stages - Pasta dla dzieci z fluorem 0,11% o smaku owocowym lub Bobini pasta do zębów dla dzieci, |
![]() Gość | u nas myjemy elmex, chociaz mycie ząbków to wyższa szkola jazdy. Tą pastą mozesz spokojnie myć |
Moja myje elmexem od pierwszego roku życia...lecz to i tak nic nie dało, szkliwo zaczeło schodzić. Właśnie jest świeżo po lakowaniu zębów. Dentysta mi powiedział że tą pastę dzieci mogą połykać, ale i tak daję tylko odrobine. |
![]() Gość | u nas nic sie nie dzieje |
![]() Gość | Moja córeczka ma 7 latek i ostatnio znalazłam świetne rozwiązanie jak zachęcić ją do dbania o higienę jamy ustnej. Kupiłam płyn do płukania jamy ustnej dla dzieci - Dento Fresh Junior. Wcześniej nie pozwalałam mu używać płukanki, ale widział jak robimy to z mężem. Teraz w nagrodę za ładne umycie ząbków może użyć swojego płynu. Ma z tego niezłą frajdę. Czuje się taka dorosła |
Jak kształtuje się rozwój dziecka? Który okres jest najtrudniejszy dla rodzica. Pewnie się nad tym często zastanawiacie. Każdy ma na ten temat inne zdanie. Artykuł na temat rozwoju dziecka na tym portalu, pomógł mi poszeregować pewne kwestie na temat rozwoju malucha. Polecam go Wam! Zobaczcie tu: http://www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5018,0,zarys-rozwoju-dziecka,from-user |
![]() Gość | ja rowniez kupilam ostatnio plyn do plukania DentoFresh junior i jest niesamowity. z mila checia patrze jak moj syn juz w wieku 6 lat dba o zeby Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |