Lekarz okiem pacjenta
Grupa: OTWARTA

Lekarz okiem pacjenta

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 30-05-2011
Grupa dotycząca lekarskiej opieki medycznej, masz jakieś uwagi, pozytywne doświadczenia ? Pisz, ta grupa jest dla Ciebie.

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.0)

Forum - Lekarz okiem pacjenta

Temat: co myszlisz o swoim lekarzu psychiatrze? [28]

Data dodania: 10-12-2011, 22:11
zgłoś do moderacjicytuj
Panie Doktorze. Mam na imię Iza, lat 33, leczę się psychiatrycznie od 17 lat z powodu osobowości borderline i OCD. To dla mnie zaszczyt, że mogę być pacjentka Psychiatryczną. Ostatnio nawet powołałam Program ProPsychiatria, - próbujemy być antidotum na antypsychiatrię; ten prąd mnie osobiście b boli. Jesteśmy programem non - profit do walki ze stygmatyzacją, niedocenianiem Psychiatrii. Nie ukrywam, że mam też absolutorium pedagogiki specjalnej, co daje mi niejakie, skromne możliwości psychoedukacji młodzieży i ułatwiania Ludziom dostepu do Dziedziny.
Mam szczęscie i zaszczyt być pacjentką n ajlepszego polskiego Szpitala Psychiatrycznego w Łodzi. Zajmujemy się także bezwzględnym tepieniem każdego przejawu stygmatyzacji tej Dziedziny. Zawdzięczam Jej bowiem wszstko, co dobre w moim życiu - a także przez lata patrzałam, jak moi Przyjaciele w Szpitalu stawali się innymi ludźmi. Dlatego też głównym Beneficjentem programu jest nasz Szpital, który chcielibyśmy wspierać.....także finansowo, w przyszłości, o ile będzie taka możliwość.
Pozdrawiam Wszystkich Lekarzy Psychiatrów, szczególnie moich Drogich Lekarzy w Łodzi, Których kocham.

Będę zaszczycona, jeżeli Pan zechce odpisać na ten post, zapraszam także na facebook na stronę pt. Programu ProPsychiatria.
Niech żyje Psychiatria!
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

1

2

3

...

»

z 3

Data dodania: 26-08-2009, 00:09
zgłoś do moderacjicytuj
Chciałbym rozpocząć dyskusję. Czasem pacjenci mi opowiadają różne wydarzenia związane z relacją z specjalistami w tej dziedzinie. Zapewne o mnie też tak mówią, podczas wizyt u kolejnego dr-a.

Czego Wam brakuje w takiej relacji?

Pozdrawiam,
Maciej Matuszczyk, psychiatra
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 26-08-2009, 22:48
zgłoś do moderacjicytuj
Ja może napiszę nie o tym, czego mnie brakuje, ale o tym co mnie się nie podoba. Myślę, że niezbyt dobrą rzeczą jest pośpiech w wystawianiu diagnoz. Mój lekarz jest z kategorii tych "nie ważne, jak się to nazwie, ważne, żeby dobrze leczyć", ja niestety nie mam takiego podejścia. Diagnozę dostałam po 3 miesiącach leczenia. Efekt jest taki, że przez 3 lata musiałam żyć z poważną diagnozą, z której lekarz się z biegiem czasu wycofał. Poczułam ogromną ulgę, ale ten głaz co niosłam czuję do dziś smile
Oddano 1 głos
Data dodania: 26-08-2009, 23:23
zgłoś do moderacjicytuj
Wg mnie, aby postawić diagnozę psychopatologiczną potrzeba ok. godziny. Średnio, czasem wystarcza 30min, czasem, godzina to za mało.
Na pewno bardzo ważny jest tzw. wywiad obiektywny (pacjenci nie lubią tego określenia), od kogoś z bliskiego otoczenia.
Niestety poziom subiektywności oceny jest nadal bardzo wysoki, to może prowadzić do błędów diagnostycznych, a to z kolei do wyboru nie prawidłowego leczenia.

Doszedłem do kilku wniosków:
1. treningi interpersonalne powinny być prowadzone na każdym etapie edukacji, nawet w przedszkolu.

2. profesjonaliści opieki zdrowotne powinni uczestniczyć w czymś takim obowiązkowo (czy to nazwiemy superwizją, grupa Balinta, to już problem drugorzędny).

Pozdrawiam,
Maciej Matuszczyk
psychiatra, Katowice...
Oddano 1 głos
edytowano: 27-08-2009, 13:46
Data dodania: 27-08-2009, 07:38
zgłoś do moderacjicytuj
Również uważam, że na podstawie objawów diagnozę można postawić na pierwszej wizycie, jednak wydaje mi się, że w przypadku kiedy objawy występują w wielu jednostkach chorobowych i nie są jednoznaczne, nie powinno się wystawiać najcięższej diagnozy po 3 miesiącach, tym bardziej, że kryteria diagnostyczne mówią o dłuższym okresie występowania objawów.
Oddano 1 głos
Data dodania: 27-08-2009, 10:43
zgłoś do moderacjicytuj
Nie działa edycja postu.

Pisząc, że 3 miesiące na diagnozę to za mało nie chodziło mi o diagnozę stanu aktualnego pacjenta typu depresja, mania czy psychoza, bo wiem, że taką diagnozę można czasem wystawić w ciągu 15 minut, chodziło mi o diagnozę choroby przewlekłej, której taki epizod jest integralną częścią.
Oddano 1 głos
Data dodania: 27-08-2009, 13:08
zgłoś do moderacjicytuj
...
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
Oddano 3 głosy
edytowano: 27-08-2009, 14:36
Data dodania: 27-08-2009, 13:15
zgłoś do moderacjicytuj
Data dodania: 27-08-2009, 14:37
zgłoś do moderacjicytuj
.
Oddano 1 głos
edytowano: 27-08-2009, 15:39
Data dodania: 27-08-2009, 17:44
zgłoś do moderacjicytuj
Cos sie przerzucacie tym cytatem smile
A ja o swoim lekarzu psychiatrze myślę w samych pozytywach...
Jak chce to daje leki, jak nie chce to nie daje.
Czasami nawet mówi że już ma dość obserwowania mnie....
Data dodania: 31-08-2009, 22:12
zgłoś do moderacjicytuj
jacekprzybylo 2009-08-27 17:44:30
Jak chce to daje leki, jak nie chce to nie daje.
Czasami nawet mówi że już ma dość obserwowania mnie....

I tak mi się przypomniało jak dwu kosmitów znalazło radio, i naprawiają i naprawiają wreszcie zniechęceni drapią się w główki i jeden mówi "A może to wcale nie jest popsute, skoro nie da się naprawić" cheesygrin

... wink