ciąża
Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 21-05-2012
Wszystko na temat wspaniałego czasu oczekiwania na nowe życie.Zapraszam wszystkie kobiety, które starały się bądź starają o pociechę, aby napisały jak przebiegało ich leczenie i z jakim skutkiem. Czekam na wasze posty!!!

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.8)

Forum - Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

Temat: PCO a próby zajścia w ciąże [3944]

Data dodania: 21-05-2012, 14:18
zgłoś do moderacjicytuj
Witam!

Pod koniec stycznia 2012r. poszłam prywatnie do nowego ginekologa na wizytę (zawsze chodziłam państwowo), a na opóźniające się miesiączki nawet po 3 miesiące słyszałam, ze to stres, przeziębienie itd. Zostało u mnie stwierdzone PCOS na obu jajnikach i to w bardzo dużym stopniu. A że to było zaledwie pół roku po ślubie a chcemy mieć dzieci więc bardzo nas to bolało. Godzinami siedziałam przy komputerze szukając wsparcia w sieci i metod radzenia sobie z tym. Lekarz przepisał mi Luteinę, którą miałam przyjmować przez 10 dni i tak robiłam, ale po odstawieniu po 14 dniach nie miałam miesiączki nadal, zrobiłam test i udało się!!!
Za 1 razem nam się udało!!!
Bałam się i to bardzo, czy dam rady donosić ciążę, a teraz... jestem już w 19 tyg. ciąży jesteśmy szczęśliwi i wiemy, ze teraz nic nie zepsuje tego.

Dziewczyny PCOS to nie koniec świata... walczcie wam też się uda!!!!
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

1

2

3

4

5

...

»

z 395

Data dodania: 07-05-2009, 15:02
zgłoś do moderacjicytuj
Proszę o pomoc

Mam 28 lat i po wielu problemach z miesiączkowaniem i wielu badaniach stwierdzono u mnie zespół PCO. Z mężem bardzo chcemy mieć już dzidziusia ale ciągle nic z tego nie wychodzi. Po wielu badaniach zapisano i METFORMAX i powiedziano że ma udowodnione działanie - że zwiękasza ilość owujacj, nic z tego nie wychodziło i poszłam do ginekologa który podonbo jest bardzo dobry (tzn kilka koleżanek z PCO ma dzieci wiec pocztuje to za jego skuteczność, że dobrze trafiłam ze swoim schorzeniem pozatym był bardzo miły i rzeczowo mi wszystko wyjaśnił) Po USG jajników zapisał mi CLOSTOLBEGYT ale mam go brac od 5 do 9 dnia cyklu. Oczywiście żeby dostac okres brałam luteine cały problem polega na tym ze po tej luteinie nie dstalam okresu powinnam go dostac do 5 dni od luteiny a to mineło 2 dni temu. Co robic POMOCY. I czy to możliwe ze po CLO zajde w ciążę i czy po jednym cyklu czy wiecej. Prosze o odp.

mona

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 14 głosów
Oddano 14 głosów
Data dodania: 07-05-2009, 20:16
zgłoś do moderacjicytuj
masz identycznie ustawione leczenie jak ja mialam -> clo jest wlasnie po to zebys zaszla w ciaze icon_smile.gif czesto juz przy pierwszym cyklu sie udaje ... mi udalo sie za 4 razem ale i tak uwazam to za niesamowity sukces icon_smile.gif

jezeli 5 dni po luteinie nie masz okresu to zacznij sie zastanawiac nad testem ... bo ja odstawialam luteine i do 2 dni zawsze byl okres oczywiscie z wyjatkiem tego jednego kiedy go nie dostalam icon_cheesygrin.gif [addsig]
Data dodania: 08-05-2009, 08:15
zgłoś do moderacjicytuj
Dziękuje Ci bardzo za odp i nadzieje że komuś się udaje. Powiedz mi jeszcze czy wam się udało po samym CLO czy dostałas też zastrzyk PREGNYLU. Bo mó lekarz zapisał mi CLO i powiedzial tylko o PREGNYLU że może być potrzebny ale narazie nie jest.

Mi też to przyszło do głowy ale boje się kupić test ze strachu przed rozczarowaniem. Bo juz tyle tego było że trudno zliczyć, staramy sie juz prawie 2 lata.

A jesli chodzi o okres to juz mialam z nim tyle przebojów tylko że bez luteiny bo po luteiny zawsze szybko dostałam i dlatego teraz tak mnie to dziwi że nie dostaje. Chyba zadzwonie dzis do mojego lekarza bo dzis juz 3 dzień opóżnienia po zwyczajowych 5 (czyli juz 8 dni po luteinie). Nie wiem juz co robić.

mona

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
Oddano 4 głosy
Data dodania: 08-05-2009, 08:27
zgłoś do moderacjicytuj
Czy po możliwe żeby METFORMAX zadziałał na mnie. To jest wogule lekarstwo na cukrzyce ale lakarka Endokrynolog powiedziała mi ze to ma również udowodnione działanie na owulacje. I zapisała mi to ponieważ stwierdzono u mnie nietolerancje glukozy to przypisano mi jako dodatkowe efekty specjalne przy PCO.

Może rzeczywiście kupie dzis test - asz boje się marzyć.

mona

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 08-05-2009, 08:29
zgłoś do moderacjicytuj
Czy ktoś z was stosował METFORMAX celem zajścia w ciąże i czy podziałałało.

mona

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 08-05-2009, 08:57
zgłoś do moderacjicytuj
pregnyl jest po to zeby pekal pecherzyk graffa ... ja go nie bralam ani razu ... tak decydowal lekarz ... sluchaj ... mi lekarz powiedzial ze jak do tygodnia od odstawienia lut nie bedzie okresu to trzeba zrobic test ... po 10 dniach jak by test wyszedl negatywny trzeba juz wywolac okres ... raz tak mialam ze dostalam okres 9 dnia po luteinie ... juz sie nakrecilam a tu klapa ...

jesli to twoj pierwszy cykl z clo to moze zareagowalas od razu ... wtedy nalezy gratulowac icon_smile.gif

nietolerancja glukozy /nie bede sie wypowiadac bo nie wiem/ ... ja mialam jeszcze problemy z owlosieniem i nadwage - niestety bardziej paskudne objawy PCO ... ale ponoc po ciazy wszystko sie normuje - mam nadzieje !!!

METFORMAX - nie bralam ...

ale proponuje ci jak nie chcesz robic testu ... zmierz temperature w pochwie ... jak bedzie wysoka to jest to dobry znak icon_smile.gif

no i ja juz wybralabym sie na badanie krwi - beta HCG ... tam wyjdzie czarno na bialym czy jest ciaza ... bez niedomowien ...

kurcze zycze ci zeby sie udalo icon_smile.gif my tez dlugo czekalismy icon_smile.gif[addsig]
Data dodania: 08-05-2009, 10:53
zgłoś do moderacjicytuj
To dopiero ma być pierwszy cykl z CLO ale po okresie którego nie dostaje.

Dzięki za info. icon_smile.gif

mona

Oddano 1 głos
Data dodania: 08-05-2009, 10:56
zgłoś do moderacjicytuj
A jeśli chodzi O PCO to mam wszystkie paskudne objawy Oprócz nietolerancji glukozy na która dostałam METFORMAX mam wszystkie książkowe objawy PCO owłosienie i nadwage też icon_cry.gificon_cry.gif

mona

Oddano 2 głosy
Data dodania: 08-05-2009, 11:12
zgłoś do moderacjicytuj
Nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłam do lekarza mam naprawde super lekarza jeśli jesteś z trujmiasta to mogę podać namiary.

Ale do rzeczy powiedział że mam zrobić test i w razie jak by nic to mam dzwonić i powie mi co robić dalej. Czyli dzis po pracy bede cos wiedzieć trzymaj kciuki

mona

Oddano 1 głos
Data dodania: 08-05-2009, 14:33
zgłoś do moderacjicytuj

Przeziębienie w ciąży. Miałyście już z tym problem? Warto konsultować każdy przypadek z lekarzem.

Znalazłam o tym artykuł, same zobaczcie:

http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,7108,0,jak-poradzic-sobie-z-przeziebieniem-lub-grypa-w-czasie-ciazy,from-user

Data dodania: 08-05-2009, 17:54
zgłoś do moderacjicytuj
hej! u mnie też podejrzewają pco ale dopiero w lipcu bede wiedziec konkretnie... mam pytanie czy przy pco objawem może być mały biust,albo jego BRAK??ja mam 23 lata i szczerze mowiąc jestem płaska jak decha... otyła nie jestem, ale mam też inne objawy np miesiączka co 60-70 dni i nadmiar owłosienia na twarzy itd.a czy hormonami można powiększyć biust?? wiem że może zadałam głupie pytanie ale naprawde ja wstydze sie założyć bluzke z wiekszym dekoltem, czy np strój kąpielowy... prosze o odpowiedz icon_confused.gif

ASIA

Oddano 2 głosy