ciąża
Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 21-05-2012
Wszystko na temat wspaniałego czasu oczekiwania na nowe życie.Zapraszam wszystkie kobiety, które starały się bądź starają o pociechę, aby napisały jak przebiegało ich leczenie i z jakim skutkiem. Czekam na wasze posty!!!

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.8)

Forum - Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

Temat: do czego porównać ból porodowy [13]

Data dodania: 04-02-2012, 19:43
zgłoś do moderacjicytuj
dzięki dziewczyny .to naprawdę pomoże
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

1

2

...

»

z 2

Data dodania: 30-01-2012, 13:28
zgłoś do moderacjicytuj
hej dziewczyny czy któraś mogła by opisać ból porodowy.czy naprawdę jest tak strasznie jak jest pokazane w filmach??[prosze o rade
Data dodania: 30-01-2012, 13:47
zgłoś do moderacjicytuj
Kazda kobieta inaczej odczuwa bol porodowy- nie ma na niego reguly a tym bardziej nie idzie go opisac. Ja przy 7 cm rozwarcia myslalam ze wybuchnie mi pecherz takie mialam parcie- no ale to raczej nic ci nie powie bo pecherz jeszcze ci nie wybuchl. W kazdym razie urodzisz zobaczysz ...
Image

Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 30-01-2012, 17:22
zgłoś do moderacjicytuj
to wszystko zależy od Twojego "progu bólu" ja mam wysoki próg... nie biorę np znieczuleń do borowania zębów itd... nie da się porównać bólu porodowego do czegokolwiek... ale wg mnie wcale nie jest tak straszne jak na filmach mimo, ze ja mialam bardzo ciężki poród z komplikacjami bez problemu zdecydowałam się na drugie dziecko. Bo o takim bólu sie zapomina...

Nie nastawiaj sie, ze nie będzie boolało... będzie bolalo bo wszystko się pod wplywem hormonów rozciaga... ale nie jest to też nic takiego, czego nie da się nie przeżyć smile

przede wszystkim myśl pozytywnie smile
Image
Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
Oddano 3 głosy
Data dodania: 30-01-2012, 22:26
zgłoś do moderacjicytuj
witam
ja przeżyłam strasznie ten ból. No ale kazdy przezywa to inaczej. nie życze nikomu takiego porodu jak ja miałam. na początku powiedziałam sobie ze juz nigdy nie chce byc w ciazy bo nie dam rady znowu zmierzyc sie z tym bolem. Ale teraz minęly juz 2 lata i własnie z narzeczonym staramy sie o drugie dziecko smile w sumie to dla dziecka jestem gotowa na wszystko
Oddano 2 głosy
Data dodania: 31-01-2012, 10:34
zgłoś do moderacjicytuj
Ból okropny i silny naprawdę ale niepamiętliwy smile Ja myślałam że nie dam rady i pod koniec prosiłam o coś przeciwbólowego (a byłam temu bardzo przeciwna i obiecałam sobie że nigdy z tego nie skorzystam) ale było już za późno. Przeszłam 2 porody, bólu już nie pamiętam ale wiem jedno, jeżeli kiedyś jeszcze będę w ciąży to nie ma mowy o porodzie bez znieczulenia.
Ale tak szczerze mówiąc jestem teraz z siebie bardzo dumna że przeszłam przez to dla moich dzieci.
Oddano 2 głosy
Data dodania: 31-01-2012, 11:19
zgłoś do moderacjicytuj

Znalazłam ciekawy artykuł na temat diety dla kobiet z cukrzycą:

http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,3760,0,prawidlowa-dieta-ciezarnej-z-cukrzyca,from-user

Data dodania: 31-01-2012, 12:04
zgłoś do moderacjicytuj
Tak jak pisze pajka, bólu porodowego nie da się do niczego porównać i nikt nie opisze Ci dokładnie jak to jest, wiedząc,że możesz odczuwać to totalnie odmiennie. Ja mam stosunkowo niski próg wrażliwości na ból, ale miałam krótkie skurcze, pod koniec porodu wspomagane oxytocyna,więc bolało mocno ale krótko i bardzo, bardzo pomagały mi techniki oddechu (jeśli skupisz się na oddychaniu można zapomnieć o rozdzierającym bólu, psychicznie go zablokować myśląc o czymś innym.. przynajmniej ja tak miałam). Poród pomimo tego,że w sumie trwał 12 godzin, dał znać o prawdziwym bólu dopiero w ostatniej fazie parcia (na szczęście krótkiej). i generalne to taki ból do którego będziesz przygotowana i jeśli będziesz dzielnie współpracować ze swoim dzieckiem to na pewno uda się to przetrwać i szybko zapomnieć. Nie wiem co może ci pomagać w osłabieniu tego bólu, mi jak pisałam wyżej pomogła myśl o oddychaniu, skupienie się na czymś zupełnie innym. Krzyczałam w przeciwieństwie do innych rodzących obok, tylko w fazie parcia,gdy dziecko już wychodziło, krzyk jednak może Ci pomóc, ważne jednak żeby nie zapominać o oddechu, aby się dotleniać - siebie i dziecko. Podsumowując, ból porodowy był przewidywalny, zbliżony do tego jaki sobie wyobrażałam i nie jest to coś czego nie da się przeżyć, a muszę przyznać że w czasie ciąży ryczałam jak bóbr stresując się tym,że będzie bolało.

zupełnie osobnym tematem u mnie był ból połogowy, rozerwanego krocza, szwów, ból psychiczny gdy patrzyłam na posiniaczona pochwę i koszmarna wydzielinę.. o tym niestety nie piszą w kolorowych gazetach i nie mówią w szkole rodzenia. Dla mnie ten okres był prawdziwa traumą i bólem, którego zapomnieć się nie da. Dyskomfort odczuwałam przez 5 miesięcy - przy chodzeniu, sexie itp. To odciągało mnie od radości bycia mama i spędzało sen z powiek przez długie tygodnie... I to zadecydowało o tym, że kolejne dziecko chcę urodzić poprzez cesarskie cięcie.

Ale oczywiście Ty w ogóle możesz tego nie doświadczyć, bo to tak samo sprawa indywidualna jak poród. I życzę Ci tego,aby było lekko, krótko i przy najmniejszym bólu smile

Mila

Oddano 2 głosy
edytowano: 31-01-2012, 12:12
Data dodania: 31-01-2012, 12:10
zgłoś do moderacjicytuj
jednym słowem - będzie dobrze smile Nie bój się i nie stresuj smile

Mila

edytowano: 31-01-2012, 12:11
Data dodania: 01-02-2012, 11:11
zgłoś do moderacjicytuj
ja rodzę dopiero w czerwcu i tłumacze sobie to tak: tyle kobiet rodziło nasze matki,babki, ciotki.....dla czego ja mam nie dać rady smile a co do programów oglądałam ostatnio porodówkę i pokazywali dziewczynę co nie chciała znieczulenia a położna się jej zapytała tylko czy dała by sobie wyrwać zęba bez znieczulenia? jak dla mnie mówi samo za siebie smile
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 01-02-2012, 19:50
zgłoś do moderacjicytuj
Termin porodu mam na lipiec ale strach towarzyszy mi od początku ciąży cały czas zastanawiam się jak to będzie mam nadzieje ze krótko i prawie bezboleśnie smile damy radę mam nadzieję smile
Data dodania: 01-02-2012, 19:56
zgłoś do moderacjicytuj
Lepiej nie myśleć tyle niepotrzebnie o porodzie. Ja pocieszam się tym, że w chwilach takiej słabości ''Co to będzie, co to będzie?!'' myślę sobie, że każda kobieta przez to musiała przejść, babcia, mama i tak dalej, i to po prostu każdą z nas czeka. Wiadomo, nie jest to przyjemne i szybkie, trzeba się nacierpieć, ale warto, 9 miesięcy nosi się pod serduszkiem małe życie, kiedy dostanie się takie maleństwo do rak, od razu zapomina się o tym bólu porodowych i męczarniach. Tak jest zawsze. smile Pozostaje nam wielka ulga i wspomnienia.
Image

Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos