ciąża
Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 21-05-2012
Wszystko na temat wspaniałego czasu oczekiwania na nowe życie.Zapraszam wszystkie kobiety, które starały się bądź starają o pociechę, aby napisały jak przebiegało ich leczenie i z jakim skutkiem. Czekam na wasze posty!!!

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.8)

Forum - Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

Temat: Szyjka macicy w ciąży a niski brzuch. [5]

Data dodania: 09-01-2012, 15:27
zgłoś do moderacjicytuj
Witam,

Jestem w 24tc, jest to moja pierwsza ciąża, kiedy byłam u lekarza w Polsce (mieszkam na stałe w UK) powiedziano mi, że moja szyjka macicy ma 2,5 cm, jest twarda i zamknięta. Uznałam ze spokojem, że wszystko ok, bo lekarz też nie powiedział tego jakoby miało coś być nie tak.
Mój synuś jest ułożony poprzecznie i wszystko u niego gra.
Problem (a może i nie problem) polega na tym, że wydaje mi się, że mam nisko brzuch, bo młody kopie mnie czasem wręcz w pachwinach i czasami czuję ruchy tuż nad wzgórkiem łonowym. Dodatkowo naczytałam się, że szyjka macicy powinna mieć między 3-4 cm, a moja ma dużo mniej.
Moja znajoma od 20 tc ma szyjkę 1,3cm i ma już założony krążek i musi leżeć, a dodatkowo jej dziecko jest już od tamtej pory obrócone główką do dołu.
Jak każda ciężarówka chyba trochę panikuję i nie wiem, czy powinnam lecieć do lekarza, czy nie ma się czym denerwować.
Czy ktoś miał lub ma podobnie jak ja?!
Dodam, że nie mam silnego parcia na pęcherz. Może od czasu do czasu, ale jest to do wytrzymania i jak już idę do toalety to faktycznie okazuje się, że miałam pełny pęcherz.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 09-01-2012, 15:41
zgłoś do moderacjicytuj
Długośc szyjki nie ma większego znaczenia
(ja również miałam krótką- od samego początku 1,5 cm) liczy się fakt czy się
skraca. Jeśli tak stosuje się różne srodki zapobiegawcze począwszy od
farmakologicznych po szwy itp. Z tym że mój lekarz (dodam, że byłam z niego
bardzo zadowolona i do końca życia będę mu wdzięczna za pomoc w utrzymaniu mojej
ciąży) jest absolutnym przeciwnikiem leżenia plackiem w podobnych sytuacjach.
Twierdzi, że plagą dla przyszłych mam są lekarze, którzy zalecają taki sposób
przyszłym matkom. Nie od dziś wiadomo, że ruch to zdrowie, a brak aktywności
fizycznej ma ogrom negatywnych skutków- dla kobiety w ciąży min wzmożone obrzęki
kończyn, utrudnionyprzepływ krwi (w tym również dopływ krwi do maluszka) i
mnóstwo innych. NIe oznacza to oczywiście, ze kobiety w ciąży mają zaraz
uprawiac jogging, albo wziąśc się za zaległe mycie okien. Ja do ostatniego dnia
przed porodem (w terminie) chodziłam na długachne (aczkolwiek spokojene)
spacerki, jeździłąm autem, w domu wykonywałam podstawowe obowiązki i naprawdę polecam taki tryb życia. Mysle ze jak narazie nie masz sie czego bac wszystko bedzie dobrze.
Image
Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 09-01-2012, 19:53
zgłoś do moderacjicytuj
Dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś. Porozmawiam z położną o swoich obawach i mam nadzieję, że rozwieje je do końca.
Co do aktywności, to moja praca polega na byciu w ciągłym ruchu, więc tym bardziej muszę uważać żeby czegoś nie przegapić i się nie przeciążyć.
Pozdrawiam!

JMummy

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 09-01-2012, 20:49
zgłoś do moderacjicytuj

Przeziębienie w ciąży. Miałyście już z tym problem? Warto konsultować każdy przypadek z lekarzem.

Znalazłam o tym artykuł, same zobaczcie:

http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,7108,0,jak-poradzic-sobie-z-przeziebieniem-lub-grypa-w-czasie-ciazy,from-user

Data dodania: 09-01-2012, 21:44
zgłoś do moderacjicytuj
powinnaś uważać na siebie normalna długość szyjki to ok. 3,5 cm poniżej 2 zakladają rożne zabezpieczenia. Ale dla Twojego zdrowia powinnas odpoczywać i zmniejszyć intensywność bo szyjka może się skracać.
Ja się nie zgodzę z Evitką... moim zdaniem podejscie lkekarza jest nieodpowiedzialne (moje zdanie)
ja miałam super lekarkę jestem z niej bardzo zadowolona i ona jest zwolenniczką uważania szczególnie w kwestii ciaży zagrożonej (nie jest jedyna tego zdania)

moja propozycja jest taka udaj się do ginekologa i on powinien zalećić Ci co masz robić bo to pod jego opieką jesteś.
Image
Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 09-01-2012, 23:48
zgłoś do moderacjicytuj
masz racje Pajka26 co do dł. szyjki macicy. ja mialam krótka i naszczęćie obyło sie bez zabezpieczen. duzo sie ruszalam nie mogłam usiedziec wmiejscu. mi sie nic nie stalo ale wiadom kazda kobieta jest inna. chcialam przeprosic za ta nie fortuna wypowiedź bo mam wyrzuty sumienia. mimo że nie namawialam dziewczyny na jakis bardzo aktywny tryb życia ale czuje ze mogla bym jej jakos zaszkodzic. wiadomo lekarz lepiej doradzi. tak wiec jeszcze raz przepraszam i wielkie uznanie i szcunek dla Ciebie Paka26:***
Image
Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos