ciąża
Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 21-05-2012
Wszystko na temat wspaniałego czasu oczekiwania na nowe życie.Zapraszam wszystkie kobiety, które starały się bądź starają o pociechę, aby napisały jak przebiegało ich leczenie i z jakim skutkiem. Czekam na wasze posty!!!

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.8)

Forum - Ciąża - czy to możliwe? Wszystko o...

Temat: prosze pomóżcie [3]

Data dodania: 01-12-2010, 00:56
zgłoś do moderacjicytuj
witajcie. dzisiaj odebrałam wyniki LH i FSH czy mozecie pomóc mi zinterpretować czy są w porządku?
LH 4,44 mlU/ml
FSH 8,1 mlU/ml

z góry dziękuję!
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 01-12-2010, 21:33
zgłoś do moderacjicytuj
Znalazłam takie informacje

• Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
• Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
• Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja owulacji przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5.

oraz takie

FSH 3 dzień 3-20 mIU/ml
FSH pik LH / dzień podania HCG więcej niż 15mIU/ml
LH 3 dzień mniej niż 7 mIU/ml
LH pik LH / dzień podania HCG więcej niż 20 mIU/ml

Lista tutaj przedstawiona informuje jedynie ogólnie o prawidłowych poziomach hormonów. Laboratoria mogą mieć rożne normy i na nie trzeba po pierwsze zwracać uwagę przy interpretacji badań. Także jednostki mogą być inne w zależności w jakim laboratorium dokonano pomiarów. Każde badanie musi zobaczyć lekarz i to on wydaje ostateczną diagnozę. smile
Data dodania: 03-12-2010, 10:34
zgłoś do moderacjicytuj
Dziękuję!
Wg norm laboratoryjnych moje wyniki są w porządku. Zastanawia mnie jedynie stosunek LH do FSH mój wynosi 0,54, nie wiem czy jest on ok?