ciąża
Antykoncepcja
Grupa: OTWARTA

Antykoncepcja

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 28-04-2012
Ciąża ? Niekoniecznie ? Ta grupa jest dla Ciebie...

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (4.1)

Forum - Antykoncepcja

Temat: Kilka pytań dotyczących tabletek antykoncepcyjnych [10]

Data dodania: 02-02-2012, 20:06
zgłoś do moderacjicytuj
Witam! Mam kilka pytań odnośnie tabletek antykoncepcyjnych, ponieważ zastanawiam się nad tą metodą i nie chcę mieć już więcej dzieci (mam 2 córeczki).
1.) Czy podczas regularnego stosowania i przestrzegania wszystkich zasad jest możliwość zajścia w ciążę?
2.) Jeśli już podczas stosowania tabletek zajdzie się w ciążę to jaki to ma wpływ na płód? czy dziecko rodzi się zdrowe?

Zastanawiałam się nad zastrzykami bo bierze się je tylko raz na 3miesiące ale lekarz mi odradził, bo są ponoć bardzo szkodliwe. Wiadomo byłoby wygodniej...ale frown
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 03-02-2012, 02:19
zgłoś do moderacjicytuj

Czy wiecie, że odstawienie tabletek koncepcyjnych nie blokuje jajeczkowania na stałe?

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,394,plodnosc-po-odstawieniu-antykoncepcji-hormonalnej,from-user

Data dodania: 03-02-2012, 08:32
zgłoś do moderacjicytuj
Już odpowiadam na Twoje pytania:
1. Nie ma możliwość przy prawidłowym zażywaniu antykoncepcji na zajście w ciąże
2. Nie ma możliwość zajścia więc nie trzeba wypisywać o skutkach smile
3. Co do zastrzyków to w Twoim przypadku jak najbardziej wskazane, tym bardziej ze jedno dziecko masz. Co do szkodliwości - to chyba masz jakiegoś starego lekarza niedoinformowanego, skutki uboczne mają takie same jak tabletki, plastry itd.
Dwie różnice są tylko:
- działają przez 90dni a nie 30
- czas powrotu płodności po odstawieniu przy tabletkach wynosi jakieś 3 miesiące ma po odstawieniu zastrzyków jakieś 12-18 miesięcy smile
Mam koleżanki mające dzieci które stosują zastrzyki i są zadowolone, więc decyzja należy do Ciebie smile
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 03-02-2012, 12:09
zgłoś do moderacjicytuj
Zastrzyki nie są polecane kobietom które by chciały mieć w przyszłości dzieci. Ale ja jak już mam dwójkę dzieci to dla siebie nie widzę żadnych powodów żeby ich nie przyjmować.
Na jakimś forum spotkałam się z wypowiedziami kobiet które zaszły w ciążę mimo regularnego stosowania tabletek (albo nie chcą się przyznać tylko zganiają na tabletki). Jak znajdę to dam tu linka.

Wolałabym zastrzyki dużo bardziej niż tabletki. Mam na dużo na głowie i mogę o tabletce zapomnieć mimo tego, że będę miała ustawione przypomnienie w telefonie. Poza tym można powiedzieć, że są bardziej skuteczne i pewne bo nie wpływają na nie takie rzeczy jak wymioty czy biegunka (nie wiem jak z antybiotykami tego zapomniałam doczytać)

Mój lekarz (chyba już więcej do niego nie pójdę bo nawet na *** ma średnia opinię) mówi że po zastrzykach różnie jest z okresem i że niektóre kobiety wogóle go nie mają podczas stosowania zastrzyków. I jeszcze że u niektórych kobiet poziom hormonów może spaść wcześniej niż za te 3 miesiące i naprawdę nie wiadomo kiedy powinno się przyjąć kolejny zastrzyk. Eee no ja już nie wiem czy on jest jakiś ciemny i niedoinformowany, czy mówi prawdę.

Mam tylko problem bo mieszkam w małej miejscowości i przyjmuje tylko on i jeszcze jakaś inna pani ginekolog, ale o niej to już w internecie nic znaleźć nie mogę, żadnej opinii, więc raczej doświdczenia to ona nie ma. Dużych kolejek też do niej nie ma jak widziałam.

Żeby pojechać do lepszego lekarza do muszę dojeżdżać przynajmniej 20km co jest trochę dla mnie problemem, ale w sumie pojechać po receptę na zastrzyk i na kontrolę co 3miesiące nie byłoby raczej wielkim kłopotem gorzej gdybym musiała jeździć co miesiąc.
Data dodania: 03-02-2012, 12:17
zgłoś do moderacjicytuj
Wiesz co z tego co ja wiem, to zastrzyki są nie wskazane przed pierwszą ciążą.

Co do zajścia kobiet biorących, to myślę, że wynika to właśnie z zaniedbań - spóźnianie, zapominanie itd.
Wiesz jeszcze są takie rzeczy jak oringi - je się używa chyba raz na miesiąc, ale trzeba sobie je aplikować wiec wiesz...

Jedyne co zgodzę się z tamtym lekarzem, to ze okres bywa różny, ale czy dla Ciebie to problem? Myślę że nie

A stosuje się bez względu na wszystko co równe 90dni, więc wyliczasz sobie dzień i tyle. Nie ma możliwości pomyłki.

Co do drugiego lekarza, czasem warto spróbować, czasem brak opinii oznacza też dobrą opinie. Spróbować Ci nic nie zaszkodzi. Ja np. chodzę właśnie do Pana X którego nigdzie nie znajdziesz, a z ręką na sercu mogę go polecić smile
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 03-02-2012, 12:45
zgłoś do moderacjicytuj
dada191 2012-02-03 12:17:45

Co do drugiego lekarza, czasem warto spróbować, czasem brak opinii oznacza też dobrą opinie. Spróbować Ci nic nie zaszkodzi. Ja np. chodzę właśnie do Pana X którego nigdzie nie znajdziesz, a z ręką na sercu mogę go polecić smile

Niech najpierw skończy co zaczął - leczenie nadżerki. W tym wiem że jest dobry bo za to ludzie go chwalą. Do tej pani ginekolog bym poszła a choćby w następnym tygodniu tylko zawsze w gabinecie siedzi pani położna (nie wiem po co!siedzi, rozprasza i drukuje recepty) i wiem że z tym doktorem dobrze jej się pracuje. I jak pójdę do tej ginekolog to położna tez tam będzie i boje się że mojemu lekarzowi coś nagada i że później będzie chciał się "zemścić" że poszłam do kogo innego a nie do niego. Tak mi trochę głupio i niezręcznie biggrin i wiem ze położna co do zastrzyków tez jest przeciwna bo to samo mi na wizycie powiedziała.
Chyba będę musiała wyskoczyć do miasta na wizytę do pani ginekolog która prowadziła moją pierwsza ciążę. Do niej mam przynajmniej zaufanie i wiem, że ma bardzo duże doświadczenie.

Ja ogólnie burze hormonów znoszę dobrze, w żadnej ciąży nie przytyłam(9tygodni po porodzie i waże tyle co przed pierwszą ciąża bez odchudzania), wiec po tabletkach czy zastrzykach chyba też nie powinnam? W sumie dopuszczam jakieś max 3kg ale więcej bym nie chciała.
Data dodania: 03-02-2012, 12:56
zgłoś do moderacjicytuj
Myślę, ze nie powinnaś przytyć smile
Tak w sumie to możesz powiedzieć swojemu lekarzowi, ze chcesz taką antykoncepcję i już smile W końcu to Twoje ciało i decyzja biggrin hihi. Rozumiem też tą niezręczność z położną smile Dziwnie tak smile Jak Ci się uda to jasne ze wyskocz do miasta obok smile
Data dodania: 03-02-2012, 15:38
zgłoś do moderacjicytuj
znalazłam to z wpadkami na tabletkach
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3848546&start=0
Data dodania: 03-02-2012, 16:20
zgłoś do moderacjicytuj
Nie no dobre te laski są smile Bzdur nie należy czytać i brać ich na serio smile Wiele dziewczyn wogóle zapomina, że np. biorąc tabletki, to ich skuteczność obniżają papierosy alkohol i inne używki...Jak się nie stosuje do ulotki to tak jest smile Najbardziej skuteczne i bezproblemowe są : plastry, oringi i zastrzyki bo nie mają wpływu na nie, ani choroby, ani alkohol ani nic innego, bo wpływają bezpośrednio do krwiobiegu smile
Data dodania: 03-02-2012, 16:49
zgłoś do moderacjicytuj
Plastry się odklejają razz
Alkohol? pytałam się lekarza jak wpływa alkohol na tabletki to powiedział że nie udowodniono naukowo że osłabia i że można pić tyle aby nie doprowadzić do wymiotów zanim się tabletka wchłonie i żeby nie popijać tabletki alkoholem. To było podstawowe pytanie bo czasami zdarzy mi się wypić 1 czy 2 piwa albo troszkę wina.
Papierosy też nie obniżają tylko nie jest wskazane palenie bo tabletki niszczą układ krwionośny i jak się do tego dorzuci papierosy to niszczy się jeszcze szybciej.

Kurcze mam nadzieje że jakoś uda mi się go namówić jednak na te zastrzyki a jak nie to mam go w d...czterech literach i niech spada. Jak nie on to kto inny wypisze. Za dużo wpadek jest na tabletkach, przez zwykłą grypę żołądkową można wpaść. Trochę są niepewne. Dobre dla tych co planują dzieci ale chcą to przełożyć a nie dla tych co już dzieci mają i mieć więcej nie chcą.
Data dodania: 03-02-2012, 17:07
zgłoś do moderacjicytuj
Plastry prawidłowo przyklejone się nie odklejają smile 5 lat je stosowałam smile Nie miałam nigdy żadnych problemów smile

Co do alkoholu, to chodzi mi raczej o większe ilości smile Można ją zwrócić, albo czasem przyswajanie jest trochę mniejsze bo wątroba nie wyrabia przetwarzać wszystkiego naraz wink Zalecane jest poprostu zażycie anty sporo wcześniej przed "pijaństwem" smile

Co do tabletek i papierosów to nie zaleca się mieszanki po 35 roku bo może to prowadzić do zakrzepicy smile

Trzymam kciuki żeby Ci przepisał te zastrzyki smile