ciąża
Antykoncepcja
Grupa: OTWARTA

Antykoncepcja

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 28-04-2012
Ciąża ? Niekoniecznie ? Ta grupa jest dla Ciebie...

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (4.1)

Forum - Antykoncepcja

Temat: Tabletki Microgynon- pomocy :P [2]

Data dodania: 01-02-2012, 19:36
zgłoś do moderacjicytuj
Witam smile

Chciałabym poruszyć temat tabletek antykoncepcyjnych Microgynon 30, a mianowicie mam kilka pytań..
Dzisiaj dostałam tabletki, ogólnie będę brała tabletki po raz pierwszy, więc dużo o nich nie wiem. Lekarka powiedziała mi, że mam zacząć od pierwszej pigułki biorąc ją w pierwszy dzień miesiączki (14 luty :/ ). Tylko, że wtedy i tak pierwszą miesiączkę będę niestety miała. I tu jest problem.. Lecę do Polski 10-tego lutego na 10 dni i nie bardzo chciałabym mieć na wyjeździe miesiączki, a akurat w tym terminie mi wypada.. Czy mogłabym wziąć pierwszą tabletkę zwykłego dnia kilka dni przed miesiączką i uniknąć jej ( przesunąć ) ? Bo nie wiem czy od razu za pierwszym opakowaniem mogę tak zrobić.. Boję się, że i tak dostane miesiączki i skuteczność tabletek będzie mniejsza. I takie drobne pytanko: Czy działanie ich jest takie samo gdy spożywa się alkohol? smilerazz
Z góry dziękuję za odpowiedź
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 02-02-2012, 09:48
zgłoś do moderacjicytuj
Jeżeli będziesz po raz pierwszy brała antykoncepcję hormonalną, to niestety musisz poczekać do wystąpienia krwawienia, innej rady nie ma.
Jeśli chodzi o alkohol, to niestety przy antykoncepcji doustnej, zażywanie go osłabia nieco działanie pigułek, więc radzę uważać, tym bardziej jak domniemam dopiero z tabletkami będziesz zaczynała.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź