ciąża
Antykoncepcja
Grupa: OTWARTA

Antykoncepcja

• Założyciel:
  •  
  • Data powstania: 28-04-2012
Ciąża ? Niekoniecznie ? Ta grupa jest dla Ciebie...

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (4.1)

Forum - Antykoncepcja

Temat: Daylette [58]

Data dodania: 22-05-2012, 19:12
zgłoś do moderacjicytuj
Witam,
właśnie skończyłam brać pierwsze opakowanie Daylette. To moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Jestem z nich zadowolona, ponieważ wzrosła moja waga. Jestem, czy raczej byłam strasznie chuda, a teraz wyglądam tak jak powinnam. Poza tym urosły mi nieco piersi smile
Zauważyłam u siebie wiele z możliwych skutków ubocznych: bóle piersi (już mijają), zwiększone libido cool (mój chłopak jest w siódmym niebie^^), ale też kłopoty z koncentracją i jakby zwiększona senność (chociaż to akurat może być efekt zbliżającej się sesji^^). Na szczęście nie miałam żadnych mdłości czy plamień, co jak wiem zdarza się. Jedyne co mnie poważniej niepokoi to to, że nie dostałam miesiączki. Wprawdzie na ulotce jest napisane, że może się ona nie pojawić przez miesiąc czy dwa, ale wiecie...to dziwne, kiedy jej nie ma smile
Nie wiem czy te informacje będą dla kogoś użyteczne, ale sama szukałam po forach czego tylko się da, więc piszę smile
pozdrawiam serdecznie
Karo
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

1

2

3

4

5

...

»

z 6

Data dodania: 01-02-2012, 12:16
zgłoś do moderacjicytuj
Właśnie gin przepisał mi daylette, to moje pierwsze tabletki anty, mam zacząć brać dzisiaj... kilka dni wcześniej poczytałam trochę i okazało się, że powinnam zrobić badania na czas krzepnięcia krwi, nic mi o tym nie powiedział co to ma być w ogóle! ;( poza tym podobno są jeszcze bardziej niebezpieczne jak ktoś cierpi na arytmię serca... którą mam. Jeżeli samemu się nie poczyta to lekarz ci nic nie powie ;( Czy ktoś stosuje daylette? lub inne i cierpi na arytmię na tle nerwowym?

teraz juz sama nie wiem czy zacząć brać czy nie, ale na pewno zrobię te badania...
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
Oddano 6 głosów
Data dodania: 01-02-2012, 16:58
zgłoś do moderacjicytuj
Mi tez lekarz przepisal daylette. Tez mam arytmie serca, ale powiedzial, ze spokojnie moge je brac. jeszcze nie rozpoczelam stosowania,czekam na okres, ale strasznie sie boje. To rowniez moje pierwsze tabletki anty...
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 01-02-2012, 20:02
zgłoś do moderacjicytuj
Ja od 2 tyg biore Daylette, to są moje pierwsze tabletki anty i jak na razie nie narzekam na nie. Dobrze sie czuje itd
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
Oddano 4 głosy
Data dodania: 01-02-2012, 21:23
zgłoś do moderacjicytuj
Ogólnie powinno się takie badania wykonywać, jednak nie czarujmy się..praktycznie żaden lekarz ich nie zleca. Jeśli się boisz i masz podejrzenia zrób sobie badania, a możesz też spróbować. Powodzenia
Oddano 1 głos
Data dodania: 02-02-2012, 11:46
zgłoś do moderacjicytuj
zadzwoniłam do innego lekarza o poradę.. a ten był wręcz w szkoku że lekarz nie skierował mnie na takie badania, dowiedziałam się że mimo iz mam 18 lat to bardzo może urosną ryzyko zakrzepicy tętniczej skoro mam arytmię frown a najlepiej skonsultować z kardiologiem czy w ogóle jak sie ma taka postac arytmii to można brac jakiekolwiek tabletki, więc mam zamiar zrobic te badania dla świętego spokoju nie chce sie zabić tabletkami...ale to lekarz powinien zadbac o to wszystko a nie ja musze dowiadywać się i wyszukiwać inf w internecie, dziękuje za odp trochę sie uspokoiłam juz.
Data dodania: 02-02-2012, 11:55
zgłoś do moderacjicytuj
No widzisz..polska służba zdrowia....Niestety lekarze nie robią praktycznie nic...zero badań niczego...Grunt, ze już wiesz, że to nie dla Ciebie. Zrób badanka i życzę powodzenia w znalezieniu antykoncepcji dla Ciebie
Data dodania: 02-02-2012, 11:59
zgłoś do moderacjicytuj

Czy słyszałaś, że stosowanie wewnątrzmacicznej wkładki antykoncepcyjnej może powodować pewne dolegliwości, dowiedziałam sie o tym czytając:

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,232,dolegliwosci-zwiazane-ze-stosowaniem-wewnatrzmacicznej-wkladki-antykoncepcyjnej,from-user

Data dodania: 02-02-2012, 12:03
zgłoś do moderacjicytuj
co więcej byłam prywatnie a i tak wszystko było zrobione po łebkach..eh no robię badania w przyszłym tyg i na następny dzień będą wyniki, jak wszystko będzie ok to zacznę brac te tabletki, mam nadzieję że będzie ok, dzieki za odpowiedzi i piszcie swoje uwagi ci do tych tabletek, wiem że każdy jest inny..., ale jak czasem ktos napisze cos pozytywnego to przestaje troche panikować :/
Data dodania: 09-02-2012, 19:07
zgłoś do moderacjicytuj
dziwne.. mi tez lekarz je przepisał, dzis . mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze, boje sie .
Oddano 1 głos
Data dodania: 15-02-2012, 20:47
zgłoś do moderacjicytuj
dziewczyny przestańcie z tymi badaniami ... wcale się nie dziwie, że lekarz nie dał wam skierowania na badania Rozumiem wasze wątpliwości ale zwykły lek na przeziębienie ma wiele skutków ubocznych w ulotkach nalezy zamieszczac takie informacje nawet jesli wystepuja bardzo rzadko I tak metodą prob i bledow znajdziecie te wlasciwe tabletki Poza tym nowe tabletki system 24+4 (sama takie biore) są naprawde po to zeby zminimalizowac dawki hormonow, a jesli ktos ma zakrzepice to wie o tym juz zanim dostanie tabletki smile bo ma np wylewy podskornei wtedy poinformuje o tym lekarza Nagle nie wymyślajcie sobie chorób ... a jeżeli ktoś ma tak jak jedna z was arytmie serca to chcac tabletki anty musi sie liczyc z ryzykiem ...bo nie ma tabletek anty które w swoich działaniach niepożadanych nie mają objawu nasilenia tej dolegliwosci
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 15-02-2012, 20:53
zgłoś do moderacjicytuj
biorę te tabletki działania niepożądane jakie wystąpiły po 1 opakowaniu:
- plamienia śród-cykliczne prawie cały miesiąc (ale to normalne przy tabletkach nisko hormonowych)
-skok wagi + 2kg (normalnie jadłam tak jak zawsze...a jednak ... wiec jednak zatrzymuje wodę w organizmie)
- delikatny ból miednicy mniejszej pojawiający się przy plamieniach

plusy:
-samopoczucie
- hmmm jakby większe libido ;P
Oddano 1 głos