Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Antykoncepcja
Forum - Antykoncepcja
![]() Gość | Witam. Niecałe 2 tygodnie temu zaczęłam pierwszy blister tych tabletek. Okres trwał jak zawsze, 7 dni, jednak teraz mam plamienia. Nie są to plamy krwi. Mają ciemnobrązowy kolor. Dodam że są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, nigdy wczesniej nie brałam innych. Moje pytanie brzmi czy któraś z was też tak miała? I czy mimo to współżyłyście ze swoimi partnerami czy czekałyście aż plamienia ustaną? Bardzo proszę o odpowiedź. Ja od zaczęcia brania tabletek jeszcze nie współżyłam i przyznam szczerze, że troche się krępuje przez te plamienia. Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania i pozdrawiam. : ) Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Jezeli bierzesz pigulki, to uwazaj, bo sa sytuacje kiedy mocno obniza sie ich skutecznosc. |
Dopiero zaczynam brać Yasminelle (jestem po 1 tabletce), więc nie mogę powiedzieć nic z własnego doświadczenia, jednak lekarz przestrzegł mnie, że mogą występować plamienia nawet przez cały miesiąc i nie ma nic w tym złego. Taka reakcja organizmu, związana z przystosowaniem do tabletek. A jeśli chodzi o stosunki, to sprawa indywidualna, dla mnie też byłoby to krępujące. Może po prostu powiedz parterowi, że zdarzają się takie skutki uboczne i ustalcie, czy wam obojgu to przeszkadza czy nie. Ja pewnie to tak zrobię, bo przecież nie biorę tych tabletek tylko dla siebie, a niestety tylko ja będę odczuwać (oby nie) ich niepożądane działanie. Pozdrawiam Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Ja kończę pierwsze opakowanie i też mam plamienia takie właśnie jak opisujesz... Współżyłam moim chłopakiem i fakt, takie plamienia są strasznie dyskomfortowe. Mi było strasznie głupio, ale mój chłopka wszystko rozumie i nie widzi problemu Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Witaj. Przy takich lekach w pierwszym miesiącu przyjmowania tabletek często występują plamienia. Jest to naturalna reakcja organizmu. Już przy drugim opakowaniu plamienia powinny po zakończeniu miesiączki ustąpić, lub mogę występować w mniejszej ilości. Nie ma się czym przejmować. Jeśli chodzi o współżycie to po przyjęciu pierwszej tabletki(w pierwszy dzień cyklu) jesteś już zabezpieczona. Współżycie w czasie miesiączki może być niekomfortowe, jednak jest jak najbardziej dozwolone. Jeśli oboje z partnerem się do tego przyzwyczaicie to krew nie będzie Wam przeszkadzać. Współżycie podczas plamienia to także żaden problem. Powiedz swojemu partnerowi, że zaczęłaś przyjmować tabletki antykoncepcyjne i w pierwszym miesiącu występują plamienia. Myślę, że mężczyzna to zrozumie, ja mam już to za sobą Lepiej powiedzieć prawdę i ustalić z partnerem Wasze stosunki, lepiej, żeby on znał prawdę. Życzę powodzenia i nie ma się czym martwić i przyjmować. pozdrawiam Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |