Oddychanie to jeden z najważniejszych procesów zachodzących w naszym organizmie. Dzięki temu, że oddychamy- żyjemy. Różnego rodzaju schorzenia, sytuacje silnie stresujące czy wypadki mogą doprowadzić...
W ostatnim czasie coraz więcej osób podejmuje próby szybkiego odchudzania. Dotyczy to zarówno kobiet jak i mężczyzn. Chcemy być piękni, szczupli, wyglądać młodo i dodatku zdrowo. Pamiętajmy o tym, że...
Wielu pacjentów zgłasza się do specjalisty z zapytaniem czym są wywołane zaparcia i co robić by ich nie mieć? Najważniejszą rolę w zwalczaniu zaparć odgrywa prawidłowa dieta. Nie jest ona ani...
Tylko niewielka liczba osób wie w jak sposób prawidłowo odżywiać oczy. Nie rozumiemy, że spożywane przez nas każdego dnia pokarmy mają kluczowy wpływ na jakość widzenia oraz stan naszych oczu. Każdy...
Nie od dziś wiadomo jak ważny jest wysiłek fizyczny dla zdrowia każdego człowieka. Również osoby chorujące na cukrzycę należy zachęcać do najmniejszej choćby formy wysiłku. Regularne ćwiczenia...
Przestrzeganie kilku prostych zasad pozwoli wyeliminować dolegliwości gastryczne.
Niedostateczny poziom oraz konieczność suplementacji żelaza u kobiet stosujących dietę wegetariańska, szczególnie w przypadku obfitych miesiączek, ciąży oraz okresie karmienia piersią.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii, wszystkie niemowlęta karmione naturalnie w wieku od 2 tygodni do 3 miesięcy powinny otrzymywać dodatkowo witaminę K w...
Nie ulegające trawieniu węglowodany, najczęściej frukto- i galaktooligosacharydy, których korzystne działanie biologiczne polega na stymulowaniu wzrostu określonych typów bakterii jelitowych, są...
Prebiotyki są substancjami bardzo intensywnie badanymi w ostatnich latach ze względu na ich liczne korzystne działania na organizm człowieka. Prebiotykami nazywamy różne, nie ulegające trawieniu w...
Podwyższony poziom cholesterolu (hipercholesterolemia) jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu.
W krajach zachodnich przemysł spożywczy wykorzystuje jako dodatki do żywności co najmniej 1500 różnych substancji - zarówno syntetycznych, jak i pochodzenia naturalnego. Wiele z nich może powodować...
Popularne na forum