Zaloguj
Reklama

Wideo czat z ekspertem odbędzie się w dniu 28-02-2017 o godzinie 19:00, do rozpoczęcia pozostało:

  • 0DNI
  • 00GODZIN
  • 00MINUT
  • 00SEKUND

Czat z naszym ekspertem już trwa.

Przejdź do czatu z ekspertem

Węglowodany złożone - dlaczego są polecane na śniadanie?

Węglowodany złożone - dlaczego są polecane na śniadanie?
Fot. ojoimages
(0)

W reklamach pojawia się hasło: węglowodany złożone. Czym są i dlaczego warto je jeść? Dowiecie z naszego artykułu. 

Wśród cukrów, zwanych węglowodanami dostarczanymi wraz z pokarmem do naszego organizmu, można wydzielić dwie zasadnicze grupy. Pierwszą z nich są węglowodany proste, zaś drugą - złożone. Wszystkie węglowodany zbudowane są z dwóch podstawowych pierwiastków - węgla i tlenu. W organizmie pełnią niezwykle istotną rolę, ponieważ dostarczają energii niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Węglowodany proste znajdują się przede wszystkim w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są szybko rozkładane, przez co szybko są absorbowane przez organizm. Poza w/w produktami, węglowodany proste możemy odnaleźć w białym chlebie, ryżu, ciastkach, ciastach. Po ich zjedzeniu pojawia się uczucie sytości, które szybko mija.

Węglowodany złożone, ze względu na swoją rozbudowaną strukturę są dłużej trawione przez nasz organizm. Występują przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, jak chleb pełnoziarnisty, owsianka, musli czy brązowy ryż. Ze względu na to, że są wolniej rozbijane do niskocząsteczkowych związków - glukozy- są dłużej trawione w organizmie, przez co dłużej dają uczucie sytości. Dodatkowo, węglowodany złożone są dodatkowym źródłem wielu witamin i mikroelementów.  Węglowodany złożone znajdziemy przede wszystkim w otrębach, kiełkach, gryce, mące kukurydzianej, owsiance, makaronach razowych, brązowym ryżu, warzywach korzeniowych,pieczywie razowym, manioku, kukurydzy, grochu czy soczewicy.

Dlaczego węglowodany złożone są korzystniejsze niż węglowodany proste?

Przyczyną jest…indeks glikemiczny. Pod tym pojęciem kryje się klasyfikacja węglowodanów, w skali od 0 do 100, opublikowana przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Skala ta określa wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi. Żywność o wysokim IG to taka, która jest szybko trawiona i wchłaniana, przez co powoduje znaczne wahania poziomu cukru we krwi. Pokarmy o niskim IG, ze względu na ich powolne trawienie i przyswajanie, przyczyniają się do stopniowego wzrostu cukru we krwi. Zjedzenie śniadania bogatego w produkty pełnoziarniste, a tym samym bogate w węglowodany złożone spowoduje, że nie odczujemy szybko głodu. Co więcej, wiele produktów pełnoziarnistych wzmaga perystaltykę jelit, co jest niezwykle pozytywnym aspektem. Wzmożony ruch robaczkowy działa bowiem jak „szczotka”, zmiatając z treści jelit niestrawione resztki, które mogłyby z czasem gnić i wywoływać nadmiar gazów. Węglowodany są również paliwem dla mózgu, tym bardziej warto więc zjeść ich sowitą porcję, zanim wyjdziemy do pracy czy do szkoły.
 

(0)
Reklama
Komentarze