Zaloguj
Reklama

Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!

Autor/autorzy opracowania:


Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!
Fot. ojoimages
(0)

Wiosna za oknem zachęca do wzmożonej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i otwiera sezon na zdrowe i lekkie przekąski. Jedni jedzą sałatki ze względu na wartości odżywcze i witaminy, inni z kolei traktują je bardziej jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę. Obie możliwości są dobrym pretekstem do tego, aby zacząć zdrowy sezon sałatkowy!

Reklama

 

 

Tuczy czy nie tuczy?

Przed zrobieniem sałatki warto przeanalizować kaloryczność składników jakie wybieramy do jej przyrządzenia. Jeśli mamy ochotę na pożywną sałatkę, dobrze będzie jeśli znajdzie się w niej np. jajko, kukurydza, makaron, ser feta i warzywa. Nie jest to dietetyczna przekąska, ale zawiera wiele potrzebnych związków odżywczych i witamin, które sprawią, że przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać głodu. Jeśli chodzi o sałatki wspomagające odchudzanie, to idealne będą takie na bazie sałaty z pomidorem, ogórkiem i papryką. Warto również pamiętać o tym, że aby przywrócić dobrą formę na wiosnę, nie wystarczy tylko zdrowo się odżywiać, potrzebny jest też wysiłek fizyczny.

Zdradliwe dodatki

Na wiosnę wiele osób chce odzyskać formę po ospałej zimie, więc wybierze lekkie, dietetyczne sałatki. Czego przede wszystkim należy unikać? Na pewno tłustych dodatków, takie jak śmietana, majonez czy sosy. Te składniki możemy zastąpić kilkoma kroplami oleju. Dobrym przykładem jest olej rzepakowy, który zawiera witaminę E (czyli naturalny przeciwutleniacz) oraz kwasy omega 3 i omega 6. Kilka kropel tego oleju dostarczy naszej sałatce wartości odżywczych, a on sam pozwoli lepiej wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Poniżej zamieszczamy przepis na świeżą i pachnąca ziołami wiosenną sałatkę.

  

Składniki:

1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty)

2 średniej wielkości pomidory

1 czerwoną paprykę

Świeże zioła: bazylię, pietruszkę

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę. Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę. Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny. Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem.

To prosty przepis na wiosenną sałatkę, który można modyfikować wedle swoich gustów smakowych.

Smacznego !

Reklama
(0)
Komentarze