Zaloguj
Reklama

Przegląd superfoods, czyli wiem, co jem!

Przegląd superfoods, czyli wiem, co jem!
Fot. medforum
(0)

Superfood – to stosunkowo nowy termin, który coraz częściej pojawia się w reklamach produktów spożywczych. Co to jest superfood i czy naprawdę jest tak „super”, by go umieścić w swojej codziennej diecie?

Reklama

Superfood

Terminem superfood określa się żywność pochodzenia naturalnego, która nie jest przetworzona, a dzięki temu jest bogata w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Termin superfood pojawił się pierwszy raz w 1998 roku w czasopiśmie „Nature Nutrition”, gdzie w Aaron Moss opublikował artykuł dotyczący właściwości produktów nieprzetworzonych i ich wpływu na zdrowie i życie człowieka. Termin superfood szybko przypadł do gustu marketingowcom, którzy niejednokrotnie wykorzystywali go jako element reklamy, która ma przyciągać klientów. Produktom określanym jako superfood przypisuje się wiele właściwości – ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, kwasów omega-3, superfoods maja poprawiać jakość i przedłużać długość życia. Dodatkowo dieta bogata w superfood ma zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

Przykłady superfood

Lista produktów zaliczanych do superfood jest długa, jednak ciężko jednoznacznie wskazać, które produkty w każdym zestawieniu zaliczane są do tej grupy. W zależności od zestawienia, z którym mamy do czynienia, możemy trafić na różne produkty określane jako superfood. Poniżej przedstawiono wykaz produktów, które w zestawieniach superfood pojawiają się najczęściej:

  • orzechy pecan – charakteryzują się dużą ilością związków przeciwutleniających, takich jak fenole, proantocyjanidy, garbniki, flawonoidy, które odpowiadają za redukcję stresu oksydacyjnego. Spożywanie orzechów pekan obniża stres oksydacyjny, co jest ważne zwłaszcza dla chorych na serce. Orzechy te zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • żurawina – żurawina od wieków wykorzystywana jest w leczeniu chorób nerek, pęcherza moczowego. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, żelaza i błonnika zalecana jest osobom, które w swojej diecie ograniczają mięso. Żurawina polecana jest również w walce z nadprogramowymi kilogramami, zwłaszcza dla osób, które chcą się ich szybko pozbyć – błonnik zawarty w owocach żurawiny wspomaga perystaltykę jelit. Dzięki zawartości składników bioaktywnych żurawina polecana jest osobom borykającym się z bakteryjnymi zapaleniami pęcherza i chorobami dróg moczowych, ponieważ zawarte w żurawinie składniki wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne,
  • jagody goji – to owoce rosnące na kolcowoju pospolitym. Jagody goji wykorzystywane są w medycynie od blisko 2000 lat! Ich właściwości potwierdzono w leczeniu chorób serca, watroby, płuc. Potwierdzona jest też ich skuteczność w obniżaniu glukozy we krwi i wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego. Jagody goji są źródłem białka, zawierają dużo kwasów tłuszczowych z grupy omega, które wspomagają pracę mózgu,

fot. panthermedia

  • nasiona chia –  nasiona szałwii hiszpańskiej, które przywędrowały do nas z dalekiego Meksyku. Nasiona zawierają więcej kwasów omega-3 niż… łosoś! Dodatkowo są świetnym źródłem wapnia i żelaza. Ze względu na zawartość kwasu ALA (alfa-linolenowego) chia obniża ryzyko zachorowania na raka piersi. Według publikacji pojawiających się w „Nutrition Research” chia zawiera blisko 16% więcej kwasu ALA niż siemię lniane, co jest niezwykle ważne w przeciwdziałaniu rozwojowi raka piersi i szyjki macicy. Ponadto, ze względu na dużą zawartość cynku, nasiona chia polecane są chorym na raka, aby działać wspomagająco w dochodzeniu do siebie. Badania prowadzone w USA wskazują również, że regularne spożywanie nasion chia poprawia pamięć i koncentrację, zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze