Zaloguj
Reklama

O właściwościach orzechów, moreli, rodzynek i nie tylko...

Autor/autorzy opracowania:


O właściwościach orzechów, moreli, rodzynek i nie tylko...
Fot. ojoimages
(5)

Wszyscy lubią i jedzą bakalie. Orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele. Są one nie tylko smaczną przekąską, ale i również doskonałym źródłem składników odżywczych. Działają dobrze na trawienie, na pamięć, a nawet pomagają zapobiegać chorobom serca. Pozytywnie wpływają na nasze ciało oraz umysł. Oprócz tego, mają swój specyficzny i niepowtarzalny smak.

Smak – to on jest czynnikiem w głównej mierze decydującym o doborze produktów spożywczych. Warto jednak przyjrzeć się również ich właściwościom i korzyściom wynikającym z konsumowania. Bakalie mogą okazać się nie tylko pyszną przekąską, ale także skutecznym wsparciem w zmaganiu się z wieloma dolegliwościami. Dlatego też, zamiast być częstym gościem aptek – lepiej systematycznie odwiedzać stoiska z suszonymi owocami i bakaliami.

Orzechy dobre na serce

Cholesterol to jeden z największych wrogów współczesnego społeczeństwa. Jego podwyższony poziom we krwi jest główną przyczyną zawałów serca. Aby uniknąć leczenia farmakologicznego często wystarczy zostać miłośnikiem orzechów. Dzięki zawartości witaminy E i tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe – orzechy skutecznie obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Eliminują ryzyko powstawania skrzepów w żyłach, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko zawałów serca. Kolejną bardzo istotną zaletą orzechów jest duża ilość kwasu foliowego niezbędnego na przykład do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego spożycie orzechów zalecane jest m.in. kobietom w ciąży.

Migdały dla anemików

Migdały, wśród orzechów wyróżniają się specyficznymi właściwościami, podobnie jak rodzynki poprawiają pamięć oraz koncentrację. Ponadto, są cennym źródłem białka, cynku, potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy E, która jest świetnie działającym antyoksydantem. Mają również szerokie zastosowanie lecznicze – zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, czy przedwczesnemu starzeniu się. Dlatego zalecane są ludziom cierpiącym na wady skórne oraz anemikom.

Uspokajające banany

Suszone banany, podobnie jak morele czy rodzynki zawierają potas dzięki czemu regulują ciśnienie krwi. Poza tym, wspierają prace żołądka oraz stabilizują wytwarzanie kwasów i śluzów – w ten sposób przyśpieszając gojenie się wrzodów. Godną uwagi cechą suszonych bananów jest działanie uspokajające. Banany zawierają tryptofan, aminokwas, który po przekształceniu się w organizmie w serotoninę uspokaja. Ponadto, poprawiają wygląd skóry, hamują powstawanie zmarszczek oraz ułatwiają zasypianie.

Rodzynki i daktyle dla przekwitających

Rodzynki, dzięki swojej zawartości wapnia i boru hamują wypłukiwanie tych składników z kości, co w rezultacie zapobiega rozwijaniu się osteoporozy. Istotne jest to zwłaszcza u kobiet w trakcie menopauzy, ponieważ w tym czasie spada produkcja estrogenów. Takie samo działanie mają daktyle. Poza tym, oprócz fig, rodzynki są produktem mającym działanie przeczyszczające, a dzięki magnezowi i witaminom z grupy B, które posiadają – poprawiają koncentrację. Natomiast, zawarte w nich witaminy C, E oraz potas, cynk i żelazo poprawiają wygląd skóry, dobrze wypływają na serce i wspomagają odporność.

(5)
Reklama
Komentarze