Reklama:

Naturalne sposoby wzmacniania odporności

Informacja prasowa Benhauer Sp.z o.o Sp.k. zdjęcia: ojoimages

Ten tekst przeczytasz w 5 min.

Naturalne sposoby wzmacniania odporności

ojoimages

Zima

Za oknem piękna i mroźna zima, a wraz z nią jak zwykle nadszedł okres przeziębień i kolejek w aptekach. Co zrobić żeby nie chorować? Na początek trzeba zrozumieć skąd biorą się przeziębienia i jak łatwo można ich uniknąć, wzmacniając odporność bez pomocy środków farmakologicznych.

Reklama:

Jednym z najlepszych leków, które daje nam natura jest miód. Miód zabija bakterie, łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie, działa kojąco i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Pamiętaj, że pszczoły przez działalność człowieka giną, nie wspieraj ich karmienia antybiotykami i cukrem, zawsze wybieraj ekologiczne, naturalne miody. Staraj się również kupować miody z Polski by ograniczyć transport. Na szczęście mamy dostęp do doskonałych polskich produktów. Wybierając taki miód mamy przede wszystkim gwarancje wyjątkowego smaku, wartości odżywczych i co równie ważne nie szkodzimy naturze.

Kolejnym niezawodnym pomocnikiem w walce z chorobami jest imbir. W ludowej medycynie Wschodu od lat używany  do większości receptur. Obniża gorączkę, łagodzi kaszel i również działa antybakteryjnie. Wybieraj świeży imbir, który po obraniu ze skórki można dodawać do warzyw, zup, ciast, konfitur a nawet herbaty. Po powrocie z zimowego spaceru można przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z miodem, cytryną i utartym kawałkiem imbiru. Cytrynę i miód zawsze dodawaj do lekko przestudzonej herbaty, we wrzątku tracą swoje właściwości.

Stosowanym od czasów starożytnych naturalnym antybiotykiem jest czosnek. Czosnek zwalcza infekcje i pobudza odporność, pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i działa wykrztuśnie. Czosnek kojarzy się przede wszystkim z mocnym aromatem, ale to właśnie allicyna, składnik wonny, ma tak znakomite właściwości. Warto jesienią i zimą dodawać do jedzenia jak najwięcej czosnku. Każdy na pewno zna też napój z ciepłego mleka, miodu i czosnku, tak chętnie podawany przez babcie.

Również cebula znana jest z właściwości bakteriobójczych, poza tym oczyszcza krew i pomaga w odkrztuszaniu. Pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, ułatwiając ich oczyszczanie. Doskonałym lekiem na kaszel jest domowy syrop przygotowany z posiekanej cebuli z dodatkiem cukru.

Pomocne w walce z chorobami mogą być też maliny, kwiaty i owoce czarnego bzu oraz jeżówka purpurowa.

Stymulując układ immunologiczny naturalnymi, sprawdzonymi metodami na pewno unikniemy w tym roku lekarzy, a zamiast stać w kolejkach, będziemy mogli w pełni cieszyć się zimą i jej urokami. Jeśli będziemy pamiętać, że zasady dotyczące zdrowego odżywiania są uniwersalne i należy stosować je przez cały rok, unikniemy nie tylko przeziębień, ale także znacznie poważniejszych chorób wynikających ze złej diety. Dzięki zmianie swoich nawyków, szybko przekonasz się, że zima nie jest taka zła.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
gość
EBK korekcja laserowa
Hej, Ostatnio dużo słyszałam o korekcji laserowej metodą EBK, czy może ktoś mi powiedzieć czym się różni ta metoda, że tyle ludzi ją chwali ?
Reklama:
Reklama: