Zaloguj
Reklama

Wideo czat z ekspertem odbędzie się w dniu 28-02-2017 o godzinie 19:00, do rozpoczęcia pozostało:

  • 0DNI
  • 00GODZIN
  • 00MINUT
  • 00SEKUND

Czat z naszym ekspertem już trwa.

Przejdź do czatu z ekspertem

Herbata lekiem na całe zło

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Fozik.pl, zdjęcia: ojoimages

Adres www źródła:


Herbata lekiem na całe zło
Fot. ojoimages
(5)

Matka ziemia obdarowała nas rozległą gamą herbat, którymi możemy się roszkoszować.

Począwszy od mocnej czarnej, przez czerwone, żółte, zielone, a skończywszy na białych. Istnieje wiele sposobów przyrządzania i picia herbaty – w zależności od kultury i tradycji spożywa się ją gorącą lub zimną, z mlekiem, cukrem, rumem, a także solą i z masłem. Najbardziej klasyczna jest oczywiście herbata bez dodatków – najpełniej wydobywa wówczas cały swój smak i aromat.

 

Co kraj to inna herbata

Chińczycy i Japończycy piją herbatę dla relaksu. Towarzyszy temu cały rytuał zaparzania jej w odpowiednich naczyniach, specjalnie wydzielonym do tego miejscu w domu lub lokalu. Nigdy nie robią tego w pośpiechu. Przeważnie piją herbatę zieloną z dodatkiem jaśminu, kwiatem pomarańczy lub lotosu. Chińczycy nigdy nie słodzą. Piją małymi łykami. Najważniejsze jest aby herbata była gorąca. Anglicy również słyną z tradycji przyrządzania herbaty. Podaje się tam herbatę w dużym imbryku. Piją herbatę trzy razy dziennie: rano, w czasie lunchu i oczywiście o piątej po południu – słynne five o`clock. Rosjanie i Polacy słyną z picia czarnej mocnej herbaty najczęściej podawanej w szklance. Tradycyjnie w Rosji pito herbatę gorzką i podawano na spodeczkach kawałki cukru lub konfitury.

Właściwości lecznicze

Herbaty to nie tylko aromatyczny napój spożywany podczas spotkań towarzyskich albo na rozgrzanie w pochmurny deszczowy dzień. Liście herbaty mają wiele właściwości leczniczych, z których zasobów korzystali już nasi przodkowie. Często był to jedyny dostępny środek leczniczy. Dziś także stosuje się je w różnych dolegliwościach i schorzeniach.

Herbata lekiem na wszelkie zło

Kiedy boli nas gardło, doskwiera migrena, niestarwność lub zgaga połykamy stertę pigułek narażając wątrobę, nerki oraz pozostałe organy na zatrucia i problemy z niewydolnością. W pogoni za czasem nie zastanawiamy się nad konsekwencją przyjmownaia tak dużej ilości leków, które proponują nam firmy farmaceutyczne. Korzystajmy zatem z sprawdzonych właściwości leczniczych herbat.

Kiedy czujemy, że złapaliśmy infekcję, zaczyna nas boleć gardło, a ciało oblewa gorączka warto pić herbatę z cytryną lub miodem, sokiem malinowym bądź napar z rumianku, kwiatu lipy czy z czarnego bzu. To rozgrzeje nasz organizm i pozwoli skuteczniej zwalczyć infekcję.

Mięta i jej mocne strony

Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Napar z herbaty miętowej ma wielostronne zastosowanie, głównie przy dolegliwościach żołądkowych, także przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni a także uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

Lecznicze właściwości rumianka

Każdy z nas zna herbatę rumiankową. Mamy zawsze ją podają dzieciom kiedy bolą ich brzuszki. Rumianek to najbardziej znane zioło, które ma szerokie spectrum zastosowania. Działa rozluźniająco na układ nerwowy i mięśniowy. Jego właściowości służą nie tylko niemowlakom, łagodząc koli jelitowe, uśmierzając ból brzucha ale również regulując pracę jelit. Działa zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.

Dzięki właściwościom uspokajającym niweluje ból żołądka wywołany stresem. Rumianek pomaga w łagodzeniu mdłości w czasie ciąży, relaksuje spazmy macicy, łagodzi bóle miesiączkowe, redukuje objawy menopauzy, przynosi ulgę w czasie: zapalenia sutka, przedmiesiączkowego bólu głowy, migreny. Pomaga w przywracaniu miesiączki po długotrwałych stanch napięcia nerwowego.

(5)
Reklama
Komentarze