Zaloguj
Reklama

Wideo czat z ekspertem odbędzie się w dniu 28-02-2017 o godzinie 19:00, do rozpoczęcia pozostało:

  • 0DNI
  • 00GODZIN
  • 00MINUT
  • 00SEKUND

Czat z naszym ekspertem już trwa.

Przejdź do czatu z ekspertem

Dlaczego warto jeść zupy gdy na zewnątrz jest zimno ?

Autor/autorzy opracowania:


Dlaczego warto jeść zupy gdy na zewnątrz jest zimno ?
Fot. ojoimages
(0)

Okres jesienno-zimowy obfituje w opady i niskie temperatury. Zazwyczaj wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni i nie marzymy o niczym innym, jak o szybkim ogrzaniu się. W tej sytuacji idealnie sprawdzą się zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będę dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii.

Rozgrzej się od środka i nie daj się infekcji

Jesienią zwykle odczuwamy przemęczenie, często dopada nas zły nastrój i chandra. Niskie temperatury osłabiają układ odpornościowy narażając organizm na infekcje. Pamiętajmy, że jeśli w naszym dziennym menu nie ma chociaż jednego ciepłego posiłku, wówczas ryzyko przeziębienia wzrasta. – O tej porze roku powinniśmy unikać zimnych potraw, ponieważ przyczyniają się do jeszcze większego wychładzania organizmu. Chłodniki i zimnie sałatki są dobre w lecie, jesienią zaś lepiej wybierać rozgrzewające zupy. Już jeden talerz wystarczy, aby skutecznie podnieść temperaturę ciała i pobudzić krążenie. Ponadto zupy dają uczucie sytości, gdyż ze względu na swoją objętość wypełniają żołądek i znakomicie zaspokajają pierwszy głód, a także uzupełniają niedobór energii. Jedzone regularnie wzmocnią układ odpornościowy i pomogą przysposobić go do walki z wirusami i bakteriami - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Zupa na własną rękę

Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowywanie posiłków – jest szybka i prosta w przyrządzeniu. Do tego zrobienie jej nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie dobrych chęci ugotować ją może każdy. Najwyższy czas więc zrezygnować z zupek w proszku oraz chińskich, całkowicie pozbawionych witamin i składników mineralnych i przygotować własną zupę. Podczas gotowania postępujmy tak, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.

 

  

 

Serek topiony zamiast śmietany

Jeśli chcemy, aby przygotowywana przez nas zupa była pyszna i gęsta, możemy zamiast śmietany użyć serka topionego. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego, niebanalnego smaku.

Dla zmarzluchów polecamy przepis na: Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli

Składniki dla 4 osób:

- 150 g szynki konserwowej

- 3 opakowania kremowego serka topionego  (3x100 g)

- 300 ml słodkiej śmietanki 18%

- 1 łyżeczka masła

- 3 średnie pomidory

- ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku

- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

- orzechy włoskie łuskane

 

Przygotowanie:

1 Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.

Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.

3 Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe! Smacznego!

 

(0)
Reklama
Komentarze