Zaloguj
Reklama

Czy wiesz, że sok pomarańczowy może wpływać na poprawę funkcji poznawczych?

Informacja prasowa

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:


Czy wiesz, że sok pomarańczowy może wpływać na poprawę funkcji poznawczych?
Fot. panthermedia
(0)

Picie 100-procentowego soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szklanka takiego napoju zapewnia na przykład ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest szczególnie cenna, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych przeziębień.

Reklama

Ale nie tylko! Ma on wiele innych zalet, a naukowcy wciąż badają, jakie jeszcze korzyści może nam przynieść jego spożywanie. Ostatnio na przykład udowodniono, że picie soku wytworzonego z pomarańczy poprawia funkcje poznawcze.

Picie soku pomarańczowego a poprawa funkcji poznawczych

Naukowcy po raz kolejny wzięli pod lupę właściwości tego napoju. Tym razem przedmiotem badań był jego wpływ na nasze funkcje poznawcze. Przeprowadzone na grupie mężczyzn w średnim wieku badania wykazały, że częste picie bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego poprawia zarówno tzw. funkcje egzekucyjne (umiejętność skupienia się, pamięć czy umiejętność dostosowania się do zmieniających się okoliczności), jak też sprawność psychomotoryczną (zdolność koordynacji ruchowo-wzrokowej oraz szybkość i adekwatność reakcji).

Wyniki te potwierdziły również inne badanie – przeprowadzone tym razem na grupie starszych osób, w wieku od 60 do 81 lat – które udowodniło, że częste picie 100-procentowego soku pomarańczowego poprawiło u nich wyżej wspomniane funkcje poznawcze. Powyższe badania to kolejny dowód na to, że szklanka napoju pozyskanego wyłącznie z wyciśniętych owoców jest dobrym wyborem. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie. Jedną porcję może stanowić właśnie szklanka soku, ok. 200 ml.

Niestety wciąż spożywamy za mało tych produktów. Problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale też innych krajów świata. Dlatego podejmowane są różne inicjatywy na rzecz zwiększenia ich spożycia. Przykładem jest podpisanie podczas 13. Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbył się 19-20.09.2017 r. w Warszawie, Deklaracji na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki czy musy bez dodatku cukru przez przedstawicieli 21 krajów świata.

Reklama
(0)
Komentarze