Zaloguj
Reklama

Birkowie od kuchni

Autor/autorzy opracowania:


Birkowie od kuchni
Fot. Gruner + Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa
(0)

Od ponad trzech lat w popularnym programie "Kawa czy herbata" smaczne potrawy prezentują Stefan i Konrad Birkowie. To najbardziej znani, ale nie jedyni przedstawiciele familii Birków, którzy poświęcili swoje życie kulinariom. W książce „Birkowie od kuchni” można poznać pozostałych członków tej rodziny i ich gastronomiczne sekrety, inspirowane tradycjami całego świata.

Oprócz tego w publikacji znajduje się wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej znaleźć się powinno. Są więc wyjątkowe przepisy, porady, kulinarne opowieści, anegdotki oraz zdjęcia apetycznie wyglądających potraw… Dodatkowym smaczkiem książki są przepisy gwiazd prowadzących program „Kawa czy herbata”.

Stefan Birek to znany mistrz kulinarny z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Pracował w wielu restauracjach, również poza granicami Polski. Jest sekretarzem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, uczestnikiem lub jurorem wielu konkursów kulinarnych oraz organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Wykształcił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej, w tym własnych synów.

Konrad Birek odziedziczył zamiłowanie do gotowania po ojcu, ale w domu przygotowywał potrawy głównie z mamą - dlatego tak bardzo ceni kuchnię domową. Pierwsze zawodowe praktyki odbył w warszawskim hotelu Marriott, a kolejne dwa lata spędził w hotelu Jan III Sobieski u boku Roberta Sowy.

Doświadczenia zdobywał również podczas pracy za granicą oraz biorąc udział w licznych konkursach gastronomicznych. Oprócz występów w telewizji szczególną satysfakcję daje mu doradzanie ambasadorowi Norwegii w sprawach kulinarnych.

(0)
Reklama
Komentarze